06-17447948 info@enkelsamen.nl

Activiteitenbegeleiding

 

De uitdaging voor mij als activiteitenbegeleider is het observeren van de persoon die ik begeleid en met diegene in gesprek gaan om vervolgens invulling te geven aan de begeleiding op maat in de praktijk. Daarbij onderzoek ik de mogelijkheden die er zijn om bijvoorbeeld oude liefhebberijen her te beleven voor de desbetreffende persoon. Wanneer ik een grote glimlach als beloning ontvang, wordt hiermee bevestigd dat de activiteitenbegeleiding op maat is geslaagd. 

Individuele begeleiding

Soms is de aanwezigheid van iemand al voldoende. Mijn individuele begeleiding kan bestaan uit een luisterend oor bieden, vragen naar hoe het gaat en wachten op het antwoord, luisteren tussen de regels door, het opvangen van non-verbale signalen of samen zomaar spontaan een liedje zingen. Niet elke dag is hetzelfde en niet iedere dag werkt dezelfde begeleiding die ik eerder heb ingezet. Per keer neem ik de tijd om aan te voelen wat de dag ons brengen gaat.

Wat we gaan doen, ligt volledig in uw handen. U heeft de regie waarbij onze gedeelde kennis de basis vormt. U kent uzelf het beste en ik sluit daarbij aan met mijn vakkennis als activiteitenbegeleider. Enkel Samen komen we tot een passende begeleiding. 

Mantelzorgers ondersteuning door middel van mijn begeleiding

Mijn begeleiding is individueel, maar kan ook als ondersteuning dienen voor de mantelzorger. Door mijn begeleiding kunnen er nieuwe deuren worden geopend richting de omgang van de mantelzorger met hun dierbare. Mogelijk door het ziektebeeld gebeurt het dat de dierbare en zijn mantelzorger elkaar opnieuw moeten leren kennen. Bij dit proces kan ik jullie begeleiding bieden.

Dikwijls nemen mantelzorgers weinig tijd voor zichzelf, terwijl dat noodzakelijk is om het hoofd boven water te houden. Doordat u de begeleiding aan mij overlaat, ontstaat er voor de mantelzorger ruimte om de batterij weer op te laden. 

Door vanuit mijn professionaliteit te kijken naar degene die ik mag begeleiden, ben ik wellicht een aanvulling op de mogelijkheden van de mantelzorger. Het is voor mij daarbij belangrijk om rekening te houden met de levensgeschiedenis van de dierbare. Tevens is voor mij een nauwe samenwerking met de mantelzorger hierbij noodzakelijk.

Groetjes Annelies van Es – van Tiel

Samen zijn

door Annelies van Es gezongen | Enkel Samen